Tko smo

Platforma Upgrade

Projektom “UPGRADE – prema održivoj prostornoj infrastrukturi” namjera je bila uspostaviti platformu organizacija s ciljem iznalaženja sistemskih rješenja za problem neadekvatne prostorne infrastrukture za djelovanje neovisne kulture i civilnog društva u Zagrebu.

Platforma ima za cilj nadograditi dosadašnja nastojanja u tom području konceptualizacijom inovativnog modela, utvrđivanjem recentnih potreba i osiguravanjem uvjeta za uspostavljanje društveno-kulturnog centra kao integralnog modela koji odgovara na potrebe šireg civilnog društva i lokalne zajednice.

Ovo je dugoročan proces koji s jedne strane podrazumijeva jačanje lokalnih aktera i same platforme za zagovaranje promjene, a s druge strane omogućuje i ohrabruje kreiranje pozitivnog društvenog i političkog konteksta za realizaciju platforme.

U tu svrhu platforma je u svoje djelovanje uključila nove članice te osmislila aktivnosti koje će utjecati na vanjski kontekst, a koje se prije svega odnose na zagovaračke aktivnosti kroz organizaciju javnih događanja i kampanja, mapiranje i ispitivanje potencijala neiskorištenih gradskih prostornih resursa te daljnji rad na modelu upravljanja i korištenja budućeg društveno-kulturnog centra.

Zajednički rad organizacija članica platforme došao je do koncepta društvenog-kulturnog centra u Zagrebu koji bi imao izraženu interkulturnu komponentu pa je tako nastao Interkulturni društveni centar na čijem se modelu i načinu upravljanja trenutno radi. Kako bi se informirala i u ovaj proces uključila zainteresirana javnost i stanovnici grada pokrenuta je kampanja “Zagreb: otvoreni grad?” u kojoj se kroz niz medijskih aktivnosti i kulturno-umjetnička i društvena događanja propituje otvorenost grada i zamišlja grad u budućnosti. 

Platformu čine: