Interkulturni društveni vrt

Važan je dio budućeg Interkulturnog društvenog centra održivost i urbano vrtlarenje. U suradnji s Parkticipacija i Reciklirano imanje – Vukomerić na livadi kraj Klub Močvara i Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade izgrađen je vrt koji služi kao poligon svima koji žele naučiti nešto o izgradnji i održavanju vrta u gradu. Projekt interkulturnog društvenog vrta započeo je krčenjem zemljišta u lipnju 2016. godine. Nakon što je pripremljena lokacija, izgrađene su gredice vrta i u sklopu je Dana D s dizajnericom Doroteom Kutlešom izrađen drveni namještaj.

U sklopu Dana D, projektu se također pridružila i socijalna zadruga Okus doma čija je članica Chichi predstavila etiopijsku ceremoniju ispijanja kave i time unijela dašak ove kulture u naš grad. U Etiopiji, kao i u Eritreji ova je ceremonija integralni dio socijalnog i kulturnog života društva. Prenošen s generacije na generaciju, ovaj običaj predstavlja mnogo više od samog uživanja u finoj šalici (‘cini’) svježe pržene ukusne kave. Domaćica, obično mlada žena odjevena u tradicionalnu odjeću, pažljivo priprema kavu u nekoliko faza (abol, tona, baraka) i ritual poprima artističku formu. Slijedi razgovor o dnevnim događanjima, kulturi, politici… Vrijednost razgovora i međuljudskih odnosa osobito je naglašena.

Nakon gradnje, prionuli smo izradi gredica i sadnji. Kako nastaje samonavodnjavajuća gredica saznali smo i naučili od Cvijete Biščević, a sve o sadnji od Gordane Dragičević iz udruge Parkticipacija.

Nakon toplog ljeta koje je naročito pogodovalo našim cherry rajčicama, na jesen je održana radionica kompostiranja, a Okus doma uz pomoć je sastojaka ubranih iz vrta pripremio ručak za sve okupljene.

U prosincu je izvedena još jedna radionica – izrade klijališta, tj. svojevrsnog malenog plastenika. Ova konstrukcija treba zaštititi biljke od smrzavanja, a na proljeće poslužiti kao klijalište za mladu salatu i presadnice. Klijalište je osmislila Dorotea Kutleša.

Interkulturni društveni vrt stalno je otvoren za sve zainteresirane koji se mogu priključiti projektu preko rubrike Kontakt ili se mogu odšetati do Močvare i s nasipa pogledati kako napreduje urbano zelenilo. U planu su daljnje aktivnosti.