Dani Dugava 2019.

61802031_2345220078877058_6211071602541461504_o

U suradnji s Građanskom inicijativom Dugave i ove godine sudjelujemo u Danima Dugava, dvodnevnom događanju bogatog programa i dobrosusjedskih vibri za uključivi kvart. Tijekom cijeloga vikenda, u centralnome parku u Dugavama odvijat će se brojne
likovno-kreativne radionice, glazbeni program te sportske aktivnosti u koje će biti
uključeni dugavski sportski klubovi.

ŽIVA KNJIŽNICA – Ne sudi knjigu po koricama
subota, 1. lipnja 13:15 – 14.:15
Pitate se što je Živa knjižnica? To je koncept kojeg su prvi put proveli mladi Danci 2000. godine motivirani ubojstvom prijatelja, s ciljem prevencije nasilja među mladima. Žive knjige pripadnici su marginaliziranih skupina koji se susreću s raznim, duboko ukorijenjenim pretpostavkama o sebi. Razlika između ove i ostalih knjižnica je u tome što su knjige iz naše knjižnice stvarni ljudi! I umjesto da ih čitamo, s njima razgovaramo.
Dođite u Živu knjižnicu na druženje s ljudima-knjigama i preispitajte svoja uvjerenja, stavove i predrasude. Upoznajte ljude koji su po nečemu drugačiji, ali nadasve originalni, autentični i inspirativni.

Radionica izrade afro maski
subota, 1. lipnja 12:22 – 15:00
Znate li da su afričke maske bile inspiracija velikom Picassu? Znate li da osoba koja izrađuje maske ima poseban status u zajednici? i da se za osobu koja nosi afričku masku u toku rituala vjeruje da postaje duh kojeg maska predstavlja? Dođite na besplatnu radionicu izrade afričkih maski od gline, upoznajte Afriku, njezino kulturno i povijesno značenje i saznajte još zanimljivih priča.
Voditelj radionice Sam Bushara sudanski je umjetnik i učitelj sviranja djembea. Osim glazbom, bavi se kiparstvom i izradom tradicionalnih afričkih maski. Podučava i djecu s posebnim potrebama. U Hrvatsku je došao prije tridesetak godina na studij političkih znanosti, te odlučio ostati.

Radionica afro plesa
subota, 1. lipnja 14:00 – 15:00
Osjetite se živima, povežite se sa Zemljom, sobom i drugima, izbacite negativne emocije, osjetite svu sreću koja dolazi sa zapadno-afričkim plesom u Abijevoj radionici.
Abi Seydi dolazi iz južnog Senegala, s obale zapadne Afrike, iz grada Ziguinchora poznatog po nadarenim glazbenicima i svjetski poznatim festivalima tradicionalne zapadno- afričke glazbe. Profesionalni je plesač, a svira i bubanj zvan Seruba koji se koristi u tradicionalnim ceremonijama i vjenčanjima. Vodi sate afričkog plesa i bubnjanja. Član je benda Kaira Kela u kojem svira s prijateljima iz Hrvatske, Senegala i Izraela. Voli kuhati i priređivati afričke večere.

Radionica izrade grafita
nedjelja, 2. lipnja 11:00 – 14:00
Cijeli grad je knjiga. Dok prolazimo ulicama čitamo zapise na zidovima manje ili više poznatih umjetnika slika i riječi. Street-art umjetnik Mane Mei će s učenicima Obrtničke i industrijske graditeljske škole ispisati novo poglavlje novozagrebačke priče na zidu uz knjižnicu u Dugavama.

Osim žive knjižnice i radioničkog programa očekuju vas i specijaliteti iz različitih dijelova svijeta. Probajte sami neočekivane kombinacije okusa i upoznajte se s novim gastronomskim kulturama.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Organizacija događaja sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Udruge za promicanje kultura Kulturtreger.

___Lenta_element2_A4_hi res