Corners Triangle Zagreb

Corners je platforma za umjetnike i publike koju oblikuju i pokreću kulturne organizacije na rubovima Europe. Corners stvara mogućnosti za umjetnike i istraživače da surađuju na međunarodnim multidisciplinarnim umjetničkim projektima. Posvećen je istraživanju rubnih dijelova Europe, onih prostora koji se nalaze izvan kulturnih, političkih i društvenih centara, te kroz radove umjetnika nastoji povezati udaljene sredine i gradove skupljajući njihove priče i prenoseći ih iz jednog mjesta u drugo.

U travnju 2012. godine, iz Zagreba je startalo, a u Rijeci završilo istraživačko putovanje, Xpedicija Balkan, na kojoj je sudjelovalo 30-ak umjetnika iz raznih krajeva Europe upoznavajući male sredine bivše Jugoslavije, umjetnike i organizacije koje tamo djeluju. Xpedicija Balkan bila je samo jedna u nizu od 8 takvih istraživačkih putovanja. Priče koje su umjetnici čuli obilazeći zakutke Europe pretočili su u umjetničke radove koji su pak prvi puta predstavljeni u Ljubljani u lipnju 2014. godine. U još većem opsegu, Corners umjetnici vraćaju se u ova tri grada, a njihove radove predstavljamo na Corners Trianglu! Corners umjetnički radovi već su prikazani u Švedskoj, Engleskoj i Sjevernoj Irskoj, a nakon Triangle putuju u Španjolsku, Poljsku i ponovno Englesku.

Prikupljanje i izgradnja mikroarhiva je temeljni postupak tri rada koja predstavljamo na Corners Triangleu: Atlas podrhtavanjâ (Atlas of Tremors) prikuplja narodne pjesme koje su pjevali tekstilni radnici te se kroz reinterpretacije tih pjesama bavi promjenama u tekstilnoj industriji; Glas iz pozadine (Voiceover) prikuplja osobne priče o društvenim, ekološkim i industrijskim promjenama; dok Igralište (Playground) sakuplja igre tipične za pojedina područja te neke od njih preoblikuje s bizarnim i nevjerojatnim pravilima.

Corners Triangle ugošćuje i dvije izložbe koje se bave idejom promjene. Stavi sebe na moje mjesto (Put Yourself in My Place), dvije umjetnice, iz Hrvatske i Švedske, koje su zamijenile svoje živote na tri tjedna, kako bi istraživale različite načine na koje društvo pristupa umjetnosti. Tema rada Skriveno i/ili razotkriveno (Hide and Reveal) je putovanje, stalna promjena lokacije koja pokušava detektirati što nam ostaje skriveno, a što nam se razotkriva kada se nađemo u nepoznatom okruženju.

corners 01

Mnoga područja koje je Corners posjetio bila su pogođena sukobom.  Premostiti tišinu (Bridging the Silence) prikuplja priče iz Baskije, Sjeverne Irske i Hrvatske, priče onih koji su pretrpjeli političko, seksualno ili obiteljsko nasilje te prati njihova emotivna putovanja. Audio tura na mostovima u Ljubljani i Zagrebu bit će poticaj za prikupljanje novih priča. In Between (Među nama) se poigrava promatranjem kao metodom koja zbližava ljude koji žive u istom susjedstvu. U ovom radu metoda promatranja prolaznike transformira u sudionike te tako aktivira kreativni potencijal javnog prostora. Sister of Another Mama (Sestrice) propituje medije, njihov sadržaj i način funkcioniranja te se fokusira na svakodnevicu u novinarskoj redakciji.

Osim ovih radova Corners predstavlja i Bliceve (Flashes) selekciju kratkih filmova koji su prikazivani na DokuFestu u Prizrenu te druga manja događanja za vrijeme trajanja Cornersa.